Perilaku Petani dalam Budidaya Sayuran Daun di Desa Sukorambi Kabupaten Jember Jawa Timur
DOI:
https://doi.org/10.55180/aft.v3i2.742Keywords:
leaf vegetable, behavior, vegetable cultivationAbstract
Leafy vegetable plants are one of the commodities that are extensively cultivated due to the increasing demand for vegetables alongside the population growth. Good cultivation practices will result in the high productivity of these leafy vegetables. Behavior is the action or activity of a person that arises from their perception of something. Behavior can be divided into three domains: knowledge, attitude, and skills. The aim of this research is to assess the knowledge, attitude, and skills of farmers in cultivating leafy vegetable plants in Sukorambi Village, Sukorambi District, Jember Regency. This study employs a qualitative with analysis Miles and Huberman. The reseacrh was conducted in Sukorambi Village, Sukorambi District, Jember Regency, during February to April 2023. The leafy vegetables cultivated consist of commodities such as spinach, mustard greens, water spinach, basil, and crown daisy. The research findings indicate that farmers exhibit certain behaviors in the cultivation of leafy vegetable plants. They produce their own seeds through the process of seed breeding. Soil treatment involves the use of organic manure as a base fertilizer. Planting is done through transplanting techniques for crops like mustard greens and basil. The cultivation process includes watering, weeding, fertilizing, pest and disease control, and harvesting by uprooting or cutting, followed by cleaning the harvested produce.
References
Andri, K. (2017). Konsep pendidikan muatan lokal kecakapan hidup berbasis pertanian melalui kebun sayur sekolah. JINOTEP (Jurnal Inovasi dan Teknologi Pembelajaran) Kajian dan Riset dalam Teknologi Pembelajaran, 31–49. https://doi.org/10.17977/um031v1i12014p031
Apriyani, D. (2018). Motivasi petani kentang dalam penggunaan benih bersertifikat di Kabupaten Majalengka Provinsi Jawa Barat. 13.
Bloom, B. S. (1956). Taxonomy of Educational Objectives: The Classification of Educational Goals, Handbook I Cognitive Domain. David McKay Co Inc.
Daryono, D., Mujiwati, Y., Masita, O. D., & Khuzaemi, M. (2020). Pembudidayaan tanaman sayur dengan media tanam pada polybag dan pemanfaatan lahan kosong. Community Development Journal : Jurnal Pengabdian Masyarakat, 1(3), 259–264. https://doi.org/10.31004/cdj.v1i3.967
Ekawati, R., Saputri, L. H., Kusumawati, A., Paonganan, L., & Ingesti, P. S. V. R. (2021). Optimalisasi Lahan Pekarangan dengan Budidaya Tanaman Sayuran sebagai Salah Satu Alternatif dalam Mencapai Strategi Kemandirian Pangan. PRIMA: Journal of Community Empowering and Services, 5(1), 19. https://doi.org/10.20961/prima.v5i1.42397
Fadhilah, M. L., Eddy, B. T., & Gayatri, S. (2018). PENGARUH TINGKAT PENGETAHUAN, SIKAP DAN KETERAMPILAN PENERAPAN SISTEM AGRIBISNIS TERHADAP PRODUKSI PADA PETANI PADI DI KECAMATAN CIMANGGU KABUPATEN CILACAP. Agrisocionomics: Jurnal Sosial Ekonomi Pertanian, 2(1), 39. https://doi.org/10.14710/agrisocionomics.v2i1.1327
Handayani, S., & Yuliarso, M. Z. (2022). Faktor-faktor yang berhubungan dengan pengambilan keputusan petani perkotaan dalam berusahatani sayuran. Jurnal AGRIBIS, 15(1), 1935–1942. https://doi.org/10.36085/agribis.v15i1.2902
Hoesain, M., Pradana, A. P., Suharto, S., & Alfarisy, F. K. (2022). Pendampingan produksi pestisida nabati pada petani hortikultura di Desa Sukorambi Kabupaten Jember. SELAPARANG: Jurnal Pengabdian Masyarakat Berkemajuan, 6(2), 593. https://doi.org/10.31764/jpmb.v6i2.7999
Liferdi, L., & Saparinto, C. (2016). Vertikultur tanaman sayur. Penebar Swadaya.
Lubis, J. (2019). Faktor yang mempengaruhi tingkat pendapatan petani sayuran di Kabupaten Karo Sumatera Utara. ECOBISMA (JURNAL EKONOMI, BISNIS DAN MANAJEMEN), 6(1), 1–8. https://doi.org/10.36987/ecobi.v6i1.13
Maghfoer, Moch. D., Yurlisa, K., Aini, N., & Yamika, W. S. D. (2019). Sayuran lokal Indonesia: (Provinsi Jawa Timur). UB Press.
Mulyati, M., R. Mf. A, S., Afriadin, A., R.R, S., A., S., & R., P. (2021). Inovasi pemanfaatan pupuk organik ramah lingkungan untuk meningkatkan produk sayuran yang bernilai ekonomis. SELAPARANG Jurnal Pengabdian Masyarakat Berkemajuan, 5(1), 997. https://doi.org/10.31764/jpmb.v5i1.6737
Notoatmodjo, S. (2003). Pendidikan dan perilaku kesehatan. Rineka Cipta.
Paramitha, A., Musa, M., & Nur, M. N. K. (2022). Pendampingan budidaya sayuran organik siswa siswi Cendika Bangsa. Jurnal Pengabdian Kepada Masyarakat, 1(2).
Pranungsari, D., Anwar, I. C., Maarifudin, S., & Arisandi, V. (2019). Edukasi kesehatan konsumsi sayur dan buah, serta pengelolaan sampah pada anak-anak SD Negeri Kempong. Jurnal Pemberdayaan: Publikasi Hasil Pengabdian Kepada Masyarakat, 3(2), 179–184. https://doi.org/10.12928/jp.v3i2.766
Putro, B. E., & Sopyan, N. A. (2020). Optimalisasi Pemanfaatan Pekarangan Untuk Pemberdayaan Pangan Mandiri Berbasis Teknologi Hidroponik. 3(3).
Resdati, Achmad Hidir, & Syafrizal. (2021). Peran masyarakat dalam pengelolaan budidaya sayuran di lahan gambut. Jurnal Cakrawala Ilmiah, 1(2), 201–208. https://doi.org/10.53625/jcijurnalcakrawalaindonesia.v1i2.494
Robbins, S. P., & Judge, T. A. (2007). Organizational Behavior McGraw-Hill. McGraw-Hill.
Sarjan, M., Fauzi, M. T., Sudantha, I. M., & Suwardji, S. (2020). Pengenalan Sistem Refugia dalam Pengendalian Hama pada Tanaman Kentang di Desa Sembalun, Kabupaten Lombok Timur. Jurnal PEPADU, 1(3), 269–279. https://doi.org/10.29303/jurnalpepadu.v1i3.111
Setiawan, A. N., & Wijayanti, S. N. (2021). Pemanfaatan Tanah Wakaf untuk Budidaya Sayuran di Masa Pandemi Covid-19. Community Empowerment, 6(2), 258–266. https://doi.org/10.31603/ce.4467
Syukur, M. (2017). Varietas unggul sayuran untuk ketahanan pangan keluarga. Dalam Invensi guru besar menuju inovasi produktif: Seri pangan sehat alami (hlm. 77). IPB Press.
Tatuhey, R. R., Pattiselanno, A. E., & Sahusilawane, A. M. (2020). Pengetahuan, sikap dan perilaku petani terhadap penggunaan pestisida kimia di Kota Ambon. Agrilan : Jurnal Agribisnis Kepulauan, 8(1), 1. https://doi.org/10.30598/agrilan.v8i1.945